Branding

5 Redenen waarom richtlijnen belangrijk zijn voor uw Merk

Brand Guidelines

Uw bedrijf heeft merkrichtlijnen nodig

5 Redenen waarom richtlijnen belangrijk zijn voor uw Merk

Richtlijnen communiceren verschillende dingen over uw merk, zowel aan de interne organisatie alsook extern aan uw partners, gelieerde ondernemingen, uw klanten en het groter publiek. Er is geen standaard van componenten die de richtlijnen moet bevatten, maar de meest bekende organisaties gebruiken merkrichtlijnen als een bron voor iedereen om te begrijpen hoe ze hun merk kunnen vertegenwoordigen. Onthoud dat een logo geen merk is, maar slechts een onderdeel van uw merk.

Merkrichtlijnen kunnen onderwerpen bevatten over:

 • Uw merkidentiteit (missie, kernwaarden, persoonlijkheid, toon, elevator pitch, etc.)
 • Uw merkactiva en het juiste gebruik ervan (logo, kleurenpalet, lettertype, grootte, achtergronden, enz.)

Merkrichtlijnen zijn een zeer nuttige bron bij het re-branding of het starten van een nieuw bedrijf als een manier om te communiceren met huidige en potentiële klanten binnen uw doelgroep. Ze zijn een set van regels om een uniforme identiteit te creëren bij het verbinden van meerdere elementen binnen uw merk, zoals kleuren, uw logo en uw typografie. Hier zijn andere belangrijke redenen om een reeks merkrichtlijnen te hebben.

 1. Consistentie

Elke keer dat iemand uw website bezoekt, uw visitekaartje ziet of marketingmateriaal van uw bedrijf ontvangt, ontvangt hij of zij een perceptie van uw bedrijf. Door regels en beperkingen vast te stellen, wordt het mogelijk om een consistente merkidentiteit te communiceren.

Consistentie is belangrijk om uw merk herkenbaar en betrouwbaar te maken. Het communiceert uiteindelijk dat uw merk trots is op de details. Bekijk de Nike Pro Services zeer consistente stijlgids.

 1. Vaststelling van normen en regels

Uw merkrichtlijnen bestaan uit regels voor het gebruik van de visuele elementen van uw merk. Deze regels bevatten wanneer u een logo versus een woordmerk moet gebruiken, hoe u het logo moet plaatsen en wat de hiërarchie van kleur en typografie is.

U kent waarschijnlijk de identiteit van uw merk van binnen en van buiten, maar een nieuwe werknemer misschien niet. Merkrichtlijnen zijn een waardevol hulpmiddel voor uw medewerkers om uw merk samenhangend te houden. UNDP’s merk richtlijnen doen uitstekend werk van het definiëren van aanvaardbare manieren waarop andere mensen hun logo kunnen weergeven.

 1. Herkenbaar

Door uw merk consistent te houden, kan het directer herkenbaar zijn binnen uw branche en met uw doelgroep. Het bouwen van een herkenbaar merk kan maanden en jaren in beslag nemen, maar uw merk is snel te onderscheiden doordat u zich houd aan de merkrichtlijnen. Bekijk de merkrichtlijnen van Google. Ze zijn uitgegroeid tot een van de meest herkenbare bedrijven.

 1. Gefocust blijven

Bij de introductie van nieuwe producten of diensten kan een merk zijn kracht en herkenbaarheid verliezen. Door merkrichtlijnen te implementeren, beschikt u over de tools om snel en effectief consistentie te behouden. Merkrichtlijnen helpen je de interesses van je bedrijf te richten op je beoogde doelgroep.

 1. Waarde

Wanneer de identiteit van een merk consistent is, verhoogt het de waargenomen waarde van het merk. Consistentie zorgt ervoor dat uw merk professioneler en betrouwbaarder lijkt. Door merkrichtlijnen te implementeren, maakt u het eenvoudiger om de kwaliteit en integriteit van het imago van uw merk te behouden.

Wat is opgenomen in merkrichtlijnen?

 • Kleurenpalet

Dit zijn de kleuren die deel uitmaken van uw merk. Het kan verstandig zijn om niet te veel kleuropties te gebruiken. Merkrichtlijnen moeten RGB- en CMYK-kleurcodes bevatten, zodat uw kleuren consistent blijven tussen web- en afdrukindelingen.

 • Typografie

Merkrichtlijnen omvatten lettertypen en -families, lettertypegroottes en de hiërarchie van de lettertypen die uw merk gebruikt.

 • Logo ontwerp

Hoe uw logo in verschillende formaten moet worden weergegeven, is een belangrijk onderdeel van uw richtlijnen. Dit kan groottebeperkingen omvatten, welke kleuren u wilt gebruiken en hoe uw logo op verschillende achtergronden moet worden weergegeven. Soms kan het nuttig zijn om te laten zien hoe logo’s niet moeten worden weergegeven-het zien van uw logo uitgerekt op vreemde manieren of op moeilijk te lezen achtergronden is niet ideaal.

Aanvullende elementen die kunnen worden opgenomen:

 • Afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen de stijl van foto’s, woordmerken of pictogrammen bevatten die uw bedrijf gebruikt op uw website of marketingmateriaal.

 • Merktoon

Merktoon verwijst naar de woorden die uw bedrijf kiest om te gebruiken om de waarden en persoonlijkheid van uw merk weer te geven.

Zonder merkrichtlijnen is het bijna onmogelijk om de identiteit van uw merk consistent te houden. U zal een sterk marketingteam nodig hebben om deze richtlijnen te vormen en wij van Art by Otniel kunnen uw strategische partner zijn bij het helpen.

Neem contact met ons op en we zullen de visuele elementen van uw merk creëren en samenstellen op basis van hun beste gebruik om richtlijnen te bouwen die u helpen een sterk, consistente en onderscheidend merk te behouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *